Тетяна Алавердова, директор департаменту продажів HarvEast: «Репутація дорожче разового додаткового доходу»

31 Mar 2021

Наша компанія виконала всі форвардні контракти минулого року, незважаючи на те, що ціна була не дуже привабливою на момент їх виконання. Так з початку виконання контрактів ціна була на $ 40 за 1 т вище, і чим далі, тим різниця все росла й росла. Однак для HarvEast збереження репутації компанії - питання значно быльш важливе, ніж разовий додатковий дохід.

На цей рік ми не переглядали форвардну програму. По суті, вже продали близько 25-30% врожаю майбутнього сезону. Приблизно така ж частка була й в минулому році. Контракти уклали по пшениці, кукурудзі, соняшнику, гороху. Трейдери, як і раніше, готові працювати з нашою компанією по форвардам.

Чи будемо ми ще укладати форвардні контракти, залежить від ринкової кон'юнктури. Зараз спостерігаємо за погодою, за тим, що відбувається в полях. Поки не зовсім задоволені станом пшениці на основному активі в Донецькій області. Справа в тому, що в період морозів культура не була під снігом, є невеликий дефіцит вологи. Тому спостерігаємо як вона буде відростати, проводимо підгодівлю. Все буде залежати від очікувань по врожайності.

В принципі наша компанія не перший рік в лютому-березні продає 20-30% майбутнього врожаю. Потім дивимося, як складається ситуація з культурами в квітні, травні, червні, і можемо ще продати. Важливо також розрахувати логістику, як вивозити, розподіляти урожай. За деякими культурам форвардні контракти складали 50% загального обсягу продажів.

Ми завжди звертаємо увагу на інструменти хеджування. Так як працюємо в рамках українського законодавства і у нас немає офшорних компаній, то можемо використовувати цей інструмент тільки через наших партнерів. Зараз обговорюємо з ними питання застосування елементів хеджування через форвардні контракти. Зокрема, покупку опціонів. По суті, ціна контракту буде встановлена ​​вже з урахуванням покупки нашими партнерами опціонів під нас і з можливістю перегляду ціни в тривалому періоді.

Ці інструменти на ринку були і раніше, але, як і більшість гравців, ми не вірили в такий глобальний ріст цін на зернові. Минулий сезон показав, що це можливо.

Якщо в минулому році укладалися форварди на кукурудзу по $ 150-155 за 1 т. Зараз же максимальна ціна на культуру вже на рівні $ 260 за 1 т. Тобто різниця близько $ 100. Цього ніхто не міг припустити. Аналітичні дані показують, що таке зростання стався вперше за 10-12 років.

Питання в вартості хеджування, як інструменту. Наприклад, вартість хеджування опціонів по кукурудзі - приблизно $ 5-10 на 1 т. А якщо купувати позицію контрактів, то буде $ 18-20 на 1 т. Тобто даний інструмент цікавий в очікуванні того, що ціна виросте на $ 20-30, і він не дешевий для українського виробника. Однак практика показала, що в портфелі все-таки краще мати подібні контракти. Причому це не означає, що всі контракти потрібно укладати за такою схемою, але якусь невелику частку точно варто.

Виробник розуміє, що, купуючи опціон, він втрачає на 1 т від $ 5 до $ 10 (в залежності від обраного біржового опціону). Кожен вирішує сам: чи готовий витрачати ці гроші. Якщо така ціна входить в рамки планової виробничої EBITDA компанії, то можна скористатися опціоном і укласти форвардний контракт. А далі дивитися як складається ситуація. Адже ніхто не знає, що буде далі: ні аналітики, ні аграрії, ні трейдери. По суті, компанії торгують своїми очікуваннями.

В даний час виробники активно укладають форвардні контракти, тому що хороші ціни. Зокрема, на кукурудзу в грудні 2020 р починали укладати форвардні контракти із ціною $ 185 за 1 т. Сьогодні вона вже досягає $ 205-210 за 1 т. Звичайно, багато хто поспішає продати майбутній урожай за таких умов. Хоча відомо, що не всі бажаючі сьогодні можуть укладати форвардні контракти. Наприклад, трейдери не будуть співпрацювати з тими, хто в минулому році не виконав свої зобов'язання перед партнерами. Адже все між собою діляться інформацією і знають хто проштрафився. Такий негативний осад, думаю, може ще пару років впливати на ринок і можливості деяких виробників.

білий каталог статей та персональних сторінок White-Articles.site | білий каталог інтернет-сайтів