Максимальна кількість процесів в компанії має бути діджіталізована – Дмитро Скорняков, HarvEast

13 Feb 2019

13.02.2019 для АПК-Інформ

Незважаючи на активний розвиток сільського господарства в Україні та світі, відкритість інформаційного простору і насичення ринку різноманітними технологіями та сучасною технікою, які створені для спрощення життя аграрія і підвищення рентабельності вирощування тих чи інших культур, рослинництво залишається одним з високо ризикових бізнес напрямків. І пов'язано це не тільки з погодними факторами, а й з рівнем кваліфікації співробітників, системністю підходів компанії до впровадження інновацій.

Про те, як відбувається процес діджіталізаціі в агрохолдингах, на які моменти варто звернути увагу в першу чергу, до яких складнощів необхідно бути готовим на початковому етапі і, в цілому, про готовність України до їх використання в сільському господарстві ми поговорили з генеральним директором одного з провідних українських холдингів - HarvEast Дмитром Скорняковим.

- HarvEast - один з перших агрохолдингів в Україні, який почав системно впроваджувати сучасні технології в сільському господарстві. Розкажіть, що вже вдалося реалізувати, які були складнощи?

Почнемо з того, що сучасні агротехнології в Україні та світі - це дві великі різниці. Ми досить далеко просунулися у впровадженні інновацій, особливо за останнє десятиліття. Але наші рішення в основному спрямовані на максимізацію контролю і запобігання злочиництва, в той час як за кордоном націлені на збільшення врожайності.

Наприклад, ми в HarvEast впровадили систему контролю витрат палива - заправка всієї техніки і паливозаправників здійснюється за RFID картами. Цей рік почали з переформатування і зміцнення диспетчерського центру, який буде головною точкою контролю в центральному офісі компанії. Важливо ж не стільки впровадити ту чи іншу технологію, скільки керувати її ефективністю і контролювати її роботу. Наш новий диспетчерський центр і буде це робити, тільки вже на новому якісному рівні.

Крім цього ми сформували окремий департамент, який впроваджує інновації. Зараз закуповуємо безпілотники, вони будуть стежити за нашими посівами. Паралельно створюємо інтерактивну карту полів для ефективного управління земельним банком. Приємно відзначити, що наш агрохолдинг одним з перших в країні встановив розчинно-маткові вузли для змішування засобів захисту рослин не в полі, а в спеціально обладнаному вузлі, де є необхідна водопідготовка, контролюється дозування і т.д. Один подібний вузол забезпечує потреби 20-25 тис. га землі.

Проведення аналізу грунтів дає можливість вносити добрива диференційовано і точно, в залежності від особливостей кожного поля.

На 1100 га встановили сучасні системи зрошення, в поточному році плануємо їх повністю автоматизувати, щоб можна було з планшета управляти режимами поливу.

Будь-які інноваційні впровадження у нас починаються з пілотних проектів. Наприклад, якщо збираємося встановити на техніку якесь додаткове обладнання, то пробуємо це зробити на декількох машинах, дивимося, як воно працює. На практиці часто буває, що деякі заявлені параметри або не працюють, або працюють не так, як очікували - не дають ефекту. У нас математика така: зі 100 ідей всього 50 проходять перевірку в пілотному проекті. Тільки половина пілотних проектів доходять до масового впровадження, а з цієї половини - 2/3 приносять бізнесу реальну користь.

- Як Ви оцінюєте їх ефективність?

Для HarvEast свою високу ефективність показав моніторинг витрат ПММ, діджіталізація системи обліку запчастин, впровадження розчинно-маткових вузлів. Це як раз ті проекти, які вже забезпечили нашій компанії позитивний результат. Будемо розширювати і вдосконалювати напрацювання по цим напрямкам.

- Наскільки агроіновації допомагають HarvEast знижувати виробничі ризики, пов'язані з веденням діяльності в зоні ризикованого землеробства?

Інновації в меншому обсязі спрямовані на зниження виробничих ризиків в зоні ризикованого землеробства. Дощу якщо немає, то його немає. І ніякі дрони, растворо-маткові вузли і тензодатчики не дадуть рослинам вологу. Технології та інновації найбільше допомагають оптимізувати витрати. Якщо земля розташована в сприятливій кліматичній зоні, то ти можеш дозволити собі не так ретельно контролювати свої витрати, хороший урожай все покриє. А ось в зоні ризикованого землеробства можна вижити, тільки контролюючи кожну копійку. Відповідно для нас впровадження сучасних технологій і інновацій - питання вітальне.

- З урахуванням українських реалій, як Ви оцінюєте готовність України до впровадження інноваційних технологій в сільському господарстві?

Я багато їжджу по світу, дивлюся де, що і як впроваджено. Тому можу сміливо сказати - сьогодні Україна в світовому ТОП-3 за рівнем агроінновацій. За останні роки український бізнес зробив буквально квантовий стрибок в цій області. Якщо 10 років тому ми тільки їздили за кордон вчилися, спостерігали, вбирали, то сьогодні вже їдуть до нас.

У найближчі 5-7 років цілком зможемо вийти на світову арену зі своїми власними інноваційними ідеями. У нас є потенціал для цього.

- У зв'язку з чим зазвичай виникає найбільша кількість проблем?

Впровадження інноваційних технологій саме по собі не здійснюється, у всьому необхідна участь людини. Неготовність співробітника, колективу міняти вже звичні процеси на щось нове, розвиватися професійно, технічно і є найчастіше найбільшою перепоною на шляху до успіху.

Згадайте, зовсім недавно по полях їздили трактора МТЗ, а зараз трактористи водять справжні космічні кораблі. Їм вже недостатньо вміти кермо крутити, потрібно інженерне мислення мати. По суті, сьогодні механізатор - це вчорашній інженер. Агробізнесу дуже не вистачає кваліфікованих, прогресивно мислячих співробітників. Людський фактор гальмує і обмежує нас. Мало фахівців, які знають про наявність інновацій в сільському господарстві, розбираються в них, вміють з ними працювати. Для впровадження кожної нової технології потрібна мотивована команда, яка зможе реально перебудувати всі процеси. А це завжди складно.

- З огляду на ринкові тенденції, які сільськогосподарські культури Ви вважаєте найбільш рентабельними, перспективними для обробітку та подальшої реалізації?

Я б розділив агроринок на commodity і нішеві продукти. До першого відноситься пшениця, кукурудза і олійні. Тут все просто - є біржова ціна, коли ти вирощуєш урожай, то повинен бути ефективним з точки зору врожайність vs витрати. У нішевих напрямках все складніше, пов'язане з великими стрибками цін - два роки можна дуже багато заробляти, наприклад, на нуте, а наступні два роки мати величезні збитки. Це дві різні концепції, і визначити, яка з них вигідніше, не можна.

Сommodity переважно підходить великим компаніям, тому що вони ефективно управляють витратами, а нішеві культури - для невеликих і середніх підприємств, які проявляють в роботі гнучкість, здатні швидко перебудуватися. Вигідним може бути все, питання тільки, як добре цим керують і яка у компанії бізнес модель.

Не можу не згадати про те, що в світі активно йде процес легалізації марихуани. Це реально перетворюється в гігантську галузь. У нас вже починають з'являтися компанії, які будуть займатись вирощуванням цієї культури і найближчим часом за масштабами їх можна буде порівняти з British American Tobacco.

- HarvEast розвиває насіннєве рослинництво, в жовтні запустив в роботу лінію з доопрацювання насіння. Які сучасні агротехнології вже задіяні в цій сфері, а які планується впровадити?

У наших планах розвивати співпрацю з основними партнерами: Maisadour, Euralis, Pioneer і Alta Seeds. З ними налагоджені продуктивні взаємини, вирощуємо для них високоякісне насіння соняшнику і кукурудзи.

За два роки ми зробили ривок, накопичили певну експертизу, взяли «висоту», і тепер потрібен хоча б рік, щоб на ній закріпитися. Поки ж збільшуємо площі під зрошенням, оскільки все наше насіння вирощується на поливних землях. Виділили окремих агрономів під проект зрошення, виконуємо аналіз ґрунтів, причому не по полях, а по квадратах, для найбільш точного внесення добрив. Ще закуповуємо окрему техніку для роботи на зрошуваних полях, будемо в цьому році робити вузли фертигації - це американська система внесення добрив через полив.

- У 2018 році HarvEast увійшов до п'ятірки лідерів за якістю управління репутацією серед аграрних компаній України. Наскільки Вам допомогло досягти такого результату використання сучасних технологій?

Це питання більше не про технології, а про філософію. HarvEast, наприклад, завжди виконує всі взяті на себе зобов'язання: перед партнерами, банками, пайовиками, співробітниками. Виникли складнощі або накладки, ми відкрито зізнаємося партнеру: «У нас ось така ось проблема, вона може торкнутися і вас. Компанія працює над тим, щоб знизити її негативний вплив. Є пропозиція, як її вирішити, давайте обговорювати, домовлятися». Хороший сумлінний партнер ніколи не буде ховатися, йти від відповідальності.

Свою репутацію ми будуємо системно - це довгостроковий і один з найцінніших активів компанії. Навіть у непрості часи, коли більше третини бізнесу було втрачено на окупованій території, компанія виконала всі свої зобов'язання. Тому зараз, після інтеграції нового активу «Агро Холдинг МС», як тільки нам треба було збільшення ліквідності, партнери з задоволенням протягнули нам руку допомоги.

- Важливе місце в діяльності холдингу займає експорт зернових і олійних культур. Чи використовуєте електронні майданчики, блокчейн і інші сучасні технології? Наскільки це спрощує процес укладання угод і знижує ризики?

Електронні майданчики ми використовуємо більше для закупівель, ніж для продажів.

При цьому я вважаю, що максимальна кількість процесів в компанії має бути діджіталізована. Все повинно бути, як UBER або Booking.com.

- Чим для Вас ознаменувався 2018 рік?

2018 рік був нас одним з найскладніших - на активі, розташованому в зоні ризикованого землеробства, пережили велику посуху. Тому з точки зору виробничих результатів рік був неуспішним.

З позитивних змін - HarvEast завершив операцію з придбання нового активу в Київській і Житомирській областях - «Агро-Холдинг МС». Це дуже важлива для нас подія. Актив хороший, знаходиться в сприятливій для рослинництва кліматичній зоні. Ми налаштовані серйозно його розвивати.

Ще зміцнили насіннєвий напрямок - запустили в роботу власну продуктивну насіннєву лінію.

- Які плани у HarvEast на 2019 рік?

Якщо проводити паралелі з альпінізмом, то в 2018 році ми взяли певну висоту, а в 2019-му повинні закріпитися на ній, розбити табір, щоб набратися сил для наступного серйозного ривка. Ось такі у нас плани.

білий каталог статей та персональних сторінок White-Articles.site | білий каталог інтернет-сайтів